<img alt="" src="http://www.qlzn6i1l.com/130970.png" style="display:none;">

Enchange Supply Chain Blog - limba romana

Să dansăm hora Supply Chain

Posted by Stefan Cucu on Fri, Mar 01, 2013

To read in English, click here.

În fiecare an, de ziua tatălui meu, mâncam aceleași prăjituri și vorbim aceleași lucruri. Lucruri  obișnuite: ce face familia, cum mai e cu sănătatea, chestii de astea. Apoi suflam în lumânări. Apoi urmează întrebarea fatală: „cu ce te mai ocupi, măi băiete?”€™ Răspunsul meu: „pai ...cu Supply Chain”™, îl face să rămână pe gânduri, își rotește ochii prin încăpere, plescaie din limbă și dintr-o data se luminează "a, da, cu camioane !", apoi una din mătuși îl corectează„ nu, mai Mihai, e cu vânzările!”€™.  

Mutăm acțiunea acum, suntem la o conferință de excelentă în Supply Chain, organizată de o
companie de soluții de business de renume, care îl are ca invitat pe dl Daniel Glaser-Segura, renumit profesor la universitatea din San AntonioTexas, carismatic și care rupe un pic și pe românește. Conferința și discursul lui sunt excepționale. E vorba printre altele de schimbarea paradigmelor, evident de  Supply Chain dar și de locul României în ceea ce se cheamă competitivitate globală. Din slide-ul dlui Segura, România stă rău la toate asta, așa că ideea m-a urmărit.

Romania_SupplyChainAșa am descoperit ceea ce se cheamă „Global Competiveness Report”, publicat anual de World Economic Forum: http://www.weforum.org/issues/global-competitiveness, îl puteți vizita și dvs. Dacă poziționați mouse-ul în dreptul României veți vedea locul 78 din 144. Nu stăm foarte bine, nu-i așa, mai ales dacă ne uităm la vecinii noștrii tradiționali în comparații, adică Bulgaria și Ungaria (60,62). Grecia este la  96, dar o merita! Dar dacă săpați mai mult, că să înțelegeți în ce constau diferențele față de plutonul fruntaș, dacă dați la o parte vina guvernului și a statului mereu repetent și cu cu lecțiile nefăcute, veți vedea totuși că o mare diferență o face și industria locală.

În raportul complet, în secția 11.05 este secțiunea value chain breadth. Aici e vorba de  companii locale  din care multe inițiative private. Ei, aici avem locul 103! Asta mă mai revigorează când mă gândesc că mă ocup cu Supply Chain, chiar dacă tatăl meu, care a montat multe rafinării pe multe continente, vorbește perfect engleză și încă primește lucrări de petrochimie pe adresa lui din Iuliu Maniu m-a avertizat că doar în petrol se câștiga bine. În încheiere, îmi aduc aminte de un director într-o companie locală, care spunea că un Supply Chain Director se ocupă cu găsirea  „ chimiei ” care leagă compania într-un singur dans (dar nu voia să introducă  S&OP), „ un fel de hora unirii” cum spunea un alt coleg. Ceva văzut la TV de 24 Ianuarie Doar suntem buni la hore si la chimie.

Image credit: www.ziare.com

Tags: Humour, Supply Chain, CEE, S&OP

Subscribe Here!

Implementation Guide - 20 Steps to RtM Excellence

cta-20-steps-implementation-guide-1

RtM Distributor Assessment Tool

rtm-distributin-assessment-tool-enchange

Distributor Assessment Guide

distributor assessment guide-2

3rd Degree Partnership Guide

3rd degree partnership download

Indirect Distribution: FMCG  Distributors vs. Wholesalers

cta_ditributor-wholesale-download_sidebar

8 Steps to Drive Distributor Excellence

cta-8-steps-distributor-excellence

 

awrad

Connect with Enchange Online

Posts by Topics

See all